7. Colombiaanse supervruchten

In deze blogpost deel ik foto’s en probeer ik je meer informatie te geven over de 7 colombiaanse supervruchten. De vruchten in deze blog zijn tropische fruitsoorten die tegenwoordig op meerdere plekken geteeld kunnen worden.

#1 Sapota (Mamey Sapota)

Mamey Sapota aan boom

Pouteria sapota, de mamey sapota, is een boomsoort die inheems is in Mexico en Midden-Amerika. De boom wordt ook gekweekt in het Caribisch gebied. Zijn vruchten worden in vele Latijns-Amerikaanse landen gegeten. De vrucht wordt verwerkt in voedingsmiddelen zoals milkshakes en ijs.

Een aantal van zijn namen in Latijns-Amerikaanse landen, zoals mamey colorado (Cuba), zapote colorado (Costa Rica) en zapote rojo (Zuid-Amerika), verwijzen naar de roodachtige kleur van zijn vruchtvlees om het te onderscheiden van de niet-verwante maar gelijkaardig uitziende Mammea americana, waarvan de vrucht gewoonlijk “gele mamey” (Spaans: mamey amarillo) wordt genoemd.

Mamey Sapota sfeerimpressie

De vrucht is een uitstekende bron van vitamine B6 en vitamine C, en is een goede bron van riboflavine, niacine, vitamine E, mangaan, kalium en voedingsvezels. Onderzoek heeft verschillende nieuwe carotenoïden uit de rijpe vrucht aan het licht gebracht.

#2 Tamarillo

tamarillo aan boom

De tamarillo (Solanum betaceum) is een kleine boom of struik in de bloeiende plantenfamilie Solanaceae (de nachtschadefamilie). Hij is vooral bekend als de soort die de tamarillo draagt, een eivormige eetbare vrucht. Hij is ook bekend als de boomtomaat, tomate de árbol, tomate andino, tomate serrano, bloedvrucht, tomate de yuca, tomate de españa, sachatomate, berenjena, chilto en tamamoro in Zuid-Amerika, en terong Belanda (Nederlandse aubergine) in Indonesië. Hij is wereldwijd populair, vooral in Peru, Colombia, Nieuw-Zeeland, Ecuador, Rwanda, Australië en de Verenigde Staten.

tamarillo sfeerimpressie

De tamarillo is beschreven als hebbende een smaak die vergelijkbaar is met die van een passievrucht en een pikante tomaat gecombineerd.

De rode en paarse soorten vruchten genieten de voorkeur in de importlanden van Europa Ook al smaken ze zuurder, hun kleur wordt door de consument geprefereerd.

#3 Maracuyá (Maracuja)

maracuja aan boom

De maracuja behoort tot dezelfde familie als de passievrucht, namelijk de passiflora. Aangezien het ‘bloedverwanten’ zijn, wordt de maracuja ook wel het gele zusje van de passievrucht genoemd. Ook is deze vrucht familie van de granadilla en curuba. Een maracuja is ongeveer net zo groot als een passievrucht en heeft een zelfde soort structuur vruchtvlees, geleiachtig met veel kleine eetbare pitjes.

7. Colombiaanse supervruchten

Maracuja’s zijn friszoet en vol van smaak. Ze zijn een heerlijk toevoeging aan bijvoorbeeld dessert, ijs, taarten, sappen ect.

Je eet ze net zoals je een passievrucht eet, doormidden snijden en dan uitlepelen.

#4 Granadilla

granadilla sfeerimpressie

De bijnaam ligularis komt van de ligulate bloemkroon van de plant. De plant komt van nature voor in het Andesgebergte, vooral in Peru, maar ook in Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Colombia en Venezuela. Ze groeit tot in het zuiden van Noord-Argentinië en tot in het noorden van Mexico. Buiten het inheemse verspreidingsgebied groeit hij in de tropische bergen van Afrika en Australië (waar hij bekend staat onder de naam passievrucht of Granadilla), en hij is nu algemeen op de plaatselijke markten van Papoea-Nieuw-Guinea, waar hij bekend staat onder de naam “suikerfruit”.

granadilla

Het geleiachtige vruchtvlees met eetbare pitjes van de granadilla is lekker fris en zoet van smaak. Je eet ze hetzelfde als de passievrucht, doormidden snijden en dan uitlepelen.

#5 Gulupa (passievrucht)

passievrucht aan boom

Passiflora edulis, beter bekend als passievrucht, is een liaanachtige passiebloem die van nature voorkomt in Zuid-Brazilië tot Paraguay en Noord-Argentinië. Ze wordt in tropische en subtropische gebieden commercieel geteeld om haar zoete, zaaddragende vruchten. De vrucht is een pepo, een soort bes, rond tot ovaal, geel of donkerpaars bij rijpheid, met een zachte tot stevige, sappige binnenkant gevuld met talrijke zaden. De vrucht wordt zowel gegeten als geperst, waarbij het sap vaak aan andere vruchtensappen wordt toegevoegd om het aroma te versterken.

passievrucht sfeerimpressie

De smaak van een passievrucht varieert. Hij kan zoet van smaak zijn maar ook zuur of zoetzuur. Het ligt er net aan op welk moment je de passievrucht eet. Hoe meer ‘rimpels’ de passievrucht heeft, hoe zoeter die smaakt. De pitjes in de passievrucht zijn eetbaar.

Passievruchten zijn in vele fruitsalades, yoghurt en ijs te verwerken. Het is een dominante smaak die heerlijk te combineren is met andere vruchten.

#6 Guanabana (zuurzak)

zuurzak aan boom

Guanabana ook wel zuurzak, graviola, guyabano en in Spaans Amerika guanábana genoemd. is de vrucht van Annona muricata, een breedbladige, bloeiende, groenblijvende boom. De exacte herkomst is onbekend; hij komt van nature voor in de tropische gebieden van Amerika en het Caribisch gebied en wordt op grote schaal vermeerderd. Hij behoort tot hetzelfde geslacht, Annona, als cherimoya en behoort tot de familie Annonaceae.

zuurzak pulp sfeerimpressie

Met een aroma dat lijkt op dat van ananas, wordt de smaak van de vrucht beschreven als een combinatie van aardbeien en appel met zure citrussmaak noten, contrasterend met een onderliggende dikke romige textuur die doet denken aan banaan.

#7 Uchuva (physalis, goudbes)

physalis aan boom

Physalis is een geslacht van bloeiende planten in de nachtschadefamilie (Solanaceae), die groeien in warme gematigde en subtropische streken van de wereld. De meeste soorten, waarvan er 75-90 kunnen bestaan, zijn inheems in Amerika. Gecultiveerde soorten en onkruidachtige eenjarigen zijn wereldwijd geïntroduceerd. Een opvallend kenmerk is de vorming van een grote, papierachtige bolster die van de kelk is afgeleid en die de vrucht geheel of gedeeltelijk omsluit. De vrucht is klein en geel tot oranje, en lijkt in grootte, vorm en structuur op een kleine tomaat (vandaar de naam boltomaat).

physalis sfeerimpressie

Het sappige, lichtoranje vruchtvlees bevat kleine zaden. Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur. De vrucht, de goudbes, wordt in Nederland vooral rond de kerstperiode in de supermarkt aangeboden. Wij hebben hem het hele jaar door! Vaak worden ze in de handel aangeboden onder de geslachtsnaam Physalis. In gedroogde vorm worden ze wegens vermeende voordelen voor de gezondheid vermarkt als “superfood” onder naam incabes. Andere soorten uit hetzelfde geslacht met eetbare vruchten zijn de tomatillo.

Meer feitjes & weetjes

Laat een reactie achter

Scroll naar top