Home » Carambola
Carambola
Bron van vitamine C
Decoratief
Weinig suiker en laag in calorieën
Carambola wordt ook wel sterfruit genoemd, als je de vrucht in plakjes snijdt lijken deze op een ster. Carambola heeft een geelgroenige eetbare schil. Het vruchtvlees is iets lichter van kleur en heeft een zoetzure smaak. Carambola wordt veelal als decoratie gebruikt zoals bijvoorbeeld in cocktails, fruitsalades of als garnering.
Sterfruit is niet alleen lekker en mooi als decoratie maar ook heel gezond. De vrucht is laag in calorieën, bevat weinig suiker en bevat veel vitamine C en B. Ook bevat carambola vezels en ijzer.

Herkomst
De carambola groeit aan een kleine boom met mooie rode of paarse bloemen. Van nature komt sterfruit uit Zuidoost-Azië. Tegenwoordig zie je deze boom in veel tropische gebieden groeien.
Smaak
Carambola heeft een eetbare dunne schil en lichtgeel vruchtvlees. Het vruchtvlees is sappig en zoetzuur van smaak. Was carambola goed voordat je het gaat eten, er zit namelijk een natuurlijke wasachtige laag op het fruit wat een beetje bitter kan smaken.

Bewaren
Rijpe carambola’s kan je het beste in de koelkast bewaren, hier blijft die ongeveer een week houdbaar. Onrijpe carambola’s kan je het beste op kamertemperatuur laten rijpen.
Gezondheidsvoordelen
✔️ Goed voor de spijsvertering
✔️ Weinig calorieën en suiker
✔️ Versterkt immuunsysteem
✔️ Goed voor je hart
✔️ Ontstekingsremmende eigenschappen
Lees hier de uitleg van de gezondheidsvoordelen
Voedingswaarde
Per 100 gram
Energie (kcal) | 57 |
Koolhydraten | 11,2 gr |
– Waarvan suikers | 11 gr |
Vetten | 0,5 gr |
– Waarvan verzadigd | 0,2 gr |
Vezels | 2,6 gr |
Eiwitten | 1 gr |
Zout | <0,1 gr |
Bron: Voedingscentrum