Longan

✔️ Vitaminebommetje
✔️ Heerlijk zoet
✔️ Wordt ook wel drakenoog genoemd

Longan

✔️ Vitaminebommetje
✔️ Heerlijk zoet
✔️ Wordt ook wel drakenoog genoemd

De longan is familie van de lychee en ramboetan. Deze vrucht wordt ook Lamyai genoemd. Longan komt oorspronkelijk uit China. De letterlijke vertaling van longan is drakenogen, verwijzend naar de pit van de vrucht. 

De boom waar de longan aan groeit is een groenblijvende boom en wordt 9 tot 20 meter hoog en tot 14 meter breed. Kan je je voorstellen wat voor een enorme boom dit is! Longan groeit in trossen en hebben een diameter van 2 tot 4 á 5 cm. De schil is dun en minder ruw dan die van de lychee, waardoor het openen een stuk gemakkelijker is.

Herkomst

Longans komen oorspronkelijk uit het zuiden van China waar deze op een hoogte van 450 meter wordt verbouwd. Tegenwoordig worden longans ook verbouwd in Vietnam, China en Thailand. Je kunt ze ook vinden in Australië, Florida en Hawaii.

Smaak

De smaak van de longan is zoet en vergelijkbaar met die van de mango. Je kunt longans zo uit de hand eten maar ze zijn ook heerlijk te gebruiken in bijvoorbeeld sorbetijs, een vruchtensalade of in je cocktail.

Maak met je nagel of een klein mesje een scheurtje in de dunne schil. Vervolgens kan je de schil gemakkelijk van het vruchtvlees afhalen. Vergeet niet de oneetbare pit die nog in het vruchtvlees zit.

Bewaren

Bewaar longans op kamertemperatuur, bijvoorbeeld op de fruitschaal. Ze blijven dan ongeveer 1 week goed. Je kunt ze eventueel ook bewaren in de koelkast of invriezen, maar dat raden wij af in verband met smaakverlies.

Gezondheidsvoordelen

✔️ Verbetert de spijsvertering
✔️ Reguleert de bloeddruk
✔️ Goed voor je huid
✔️ Versterkt immuunsysteem
✔️ Helpt tegen huidveroudering

Lees hier de uitleg van de gezondheidsvoordelen

Voedingswaarde

Per 100 gram

Energie (kcal) 38
Koolhydraten 10 gr
– Waarvan suikers 0 gr
Vetten 0 gr
– Waarvan verzadigd 0 gr
Vezels 0 gr
Eiwitten 1 gr

Bron: Webmd

Gerelateerde vruchten

Scroll naar top