Lucuma

✔️ Rijk aan krachtige antioxidanten
✔️ Vitamine bom
✔️ Ontstekingsremmend

Lucuma

✔️ Rijk aan krachtige antioxidanten
✔️ Vitamine bom
✔️ Ontstekingsremmend

De lucuma en mamey sapota zijn familie en behoren tot de sapotaceae. Beide vruchten hebben een enorme historie. De vrucht werd gerapporteerd in Ecuador in het jaar 1531. Later werd hij ook ontdekt aan de Peruaanse kust. Bij deze archeologische opgravingen bleek dat de vrucht vaak afgebeeld werd in keramiek op begraafplaatsen van de inheemse bevolking van Peru. De Inca’s duiden de vrucht aan als ‘’goud’’ vanwege de zoetheid en zeldzaamheid ervan. Een symbool voor vruchtbaarheid en creatie.

Lucuma’s zijn ongeveer even groot als een appel en worden voornamelijk rauw uit de hand gegeten. De vrucht is ook geschikt om siroop van te maken of te gebruiken op taarten.

Herkomst

De lucuma is ontdekt in de Zuid- Amerikaanse Andes-valleien van Chili, Ecuador en Peru.

Smaak

Het vruchtvlees heeft een zoete pompoen achtige smaak.

Bewaren

Een rijpe lucuma blijft circa 1-3 dagen goed. Om het rijpingsproces te verstoren kun je ze ook in de koelkast leggen. Let wel op dat invloed heeft op de smaak.

Gezondheidsvoordelen

✔️ Rijk aan krachtige antioxidanten
✔️ Vitamine bom
✔️ Ontstekingsremmend
✔️ Beschermd de huid
✔️ Versterkt het immuunsysteem

De uitleg van de gezondheidsvoordelen worden later toegevoegd.

Voedingswaarde

Per 100 gram

Energie (kcal)63
Koolhydraten15,6 gr
– Waarvan suikers0 gr
Vetten0,4 gr
– Waarvan verzadigd0 gr
Vezels5,1 gr
Eiwitten0,5 gr
Zout7 mg
Vitamine C7,2 mg

Gerelateerde vruchten

Scroll naar top