Ramboetan

✔️ Vitaminebommetje
✔️ Sierlijke vrucht
✔️ Rijk aan antioxidanten

Ramboetan

✔️ Vitaminebommetje
✔️ Sierlijke vrucht
✔️ Rijk aan antioxidanten

Ramboetan (Rambutan) is familie van de vrucht lychee en longan. Ze zijn klein, rond, harig en meestal rood of lichtbruin van kleur met groene of rode haren. De naam is afgeleid naar de schil van de ramboetan, rambut betekent namelijk haar in Indonesië. 

In Nederland is de vrucht niet zo bekend, in Zuidoost-Azië is het een van de meest favoriete vruchten. Onder de schil zit het zoete witte vruchtvlees. Je eet ze hetzelfde als een lychee of longan. Een rambutan is rijk aan kalium, calcium en magnesium. Deze vrucht bevat ook veel vitamine C wat weer zorgt voor een goede weerstand. Dit maakt de vrucht dus niet alleen lekker en sierlijk maar ook heel gezond. 

Herkomst

De ramboetan groeit, aan trossen, aan een boom. De ramboetanboom kan wel 25 meter hoog worden. Oorspronkelijk komt de ramboetan uit Maleisië. Tegenwoordig kom je deze vrucht veel tegen in Azië, Oost-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika.

Smaak

De smaak van de ramboetan is lichtzoet en lekker sappig. Breek met je nagel (of met een mesje) de bovenkant van de schil open. Zo kun je het witte vruchtvlees eruit halen en dit opeten, vergeet niet de oneetbare pit die er nog in zit.

Bewaren

Je kunt ramboetan het beste op kamertemperatuur bewaren, zo blijven ze nog ongeveer een week goed. Je kan ze ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze 2 tot 3 weken goed. Houd er wel rekening mee dat ze in de koelkast snel hun aroma verliezen.

Gezondheidsvoordelen

✔️ Verhoogt je energie
✔️ Goed voor je huid
✔️ Gezond voor je botten
✔️ Goed voor je hart
✔️ Bevordert een gezonde spijsvertering

Lees hier de uitleg van de gezondheidsvoordelen

Voedingswaarde

Per 100 gram

Energie (kcal) 68
Koolhydraten 16,9 gr
Vitamine C 23 mg
Vetten  0,1 gr
Calcium 5 mg
Vezels 1 gr
Eiwitten 0,9 gr
Natrium 1 mg

Bron: Verse oogst

Gerelateerde vruchten

Scroll naar top