Tamarillo

✔️ Rijk aan antioxidanten
✔️ De schil is eetbaar
✔️ Heerlijk ingrediënt voor chutney

Tamarillo

✔️ Rijk aan antioxidanten
✔️ De schil is eetbaar
✔️ Heerlijk ingrediënt voor chutney

Een tamarillo wordt ook wel boomtomaat genoemd. De vorm doet een beetje denken aan die van een tomaat. Tamarillo is een rode of gele ovaalachtige vrucht, wij hebben de rode variant. Het vruchtvlees is oranjegeel van kleur, sappig en heeft een zoetzure intense smaak. De schil is eetbaar, deze heeft een bittere smaak en wordt daarom vaak overgeslagen.

Tamarillo’s worden gebruikt als ingrediënt voor marmelade, fruitsalade, chutney of taarten. Het is een bijzondere gezonde vrucht, vanwege het aantal antioxidanten, vitamines en mineralen. Kalium en magnesium zijn ook rijkelijk aanwezig.

Herkomst

Tamarillo groeit aan een snelgroeiende boom, het proces van bloem tot vrucht duurt gemiddeld 16 weken. Oorspronkelijk komt de boomtomaat uit het Andesgebergte, waar de vrucht op een hoogte van tussen de 1000 á 3000 meter groeit.

Smaak

Tamarillo heeft een zoetzure intense smaak. Het vruchtvlees is oranjegeel, sappig en heeft kleine eetbare pitjes. Volgens sommige heeft de smaak iets weg van een tomaat en een passievrucht. De schil van de tamarillo is ook eetbaar, deze is wel wat bitterder.

Je kan ze doormidden snijden en uitlepelen of de schil er vanaf halen en in plakjes snijden.

Bewaren

Tamarillo’s kan je het beste bewaren op een koele plek (ca 12 °C) buiten de koelkast. Ze zijn dan ongeveer een week houdbaar. Rijpe tamarillo’s rijpen goed na op kamertemperatuur.

Gezondheidsvoordelen

✔️ Versterkt immuunsysteem
✔️ Goed voor je hart
✔️ Versterkt de botten
✔️ Goed voor je huid
✔️ Ondersteunt de gezondheid van de ogen

Lees hier de uitleg van de gezondheidsvoordelen

Voedingswaarde

Per 100 gram

Energie (kcal) 35
Koolhydraten7,27 gr
– Waarvan suikers4,85 gr
Vetten0,42 gr
– Waarvan verzadigd0,11 gr
Vezels2,33 gr
Eiwitten1,72 gr
Zout60 mg

Bron: Eenvoudig afvallen

Gerelateerde vruchten

Scroll naar top