Zuurzak

✔️ Antioxidant
✔️ Vitamine B12
✔️ Grote vrucht

Zuurzak

✔️ Antioxidant
✔️ Vitamine B12
✔️ Grote vrucht

De zuurzak wordt ook wel guanabana, graviola of soursop genoemd. Het is een grote vrucht met een donkergroene en stekelige schil. Het vruchtvlees met oneetbare pitten is wit, vlezig, sappig en zoetzuur van smaak.

De zuurzak is super gezond! Het is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze stoffen versterken je immuunsysteem en beschermen je cellen. De zuurzak is een natuurlijke bron van vitamine B12.

Herkomst

De zuurzak groeit aan een boom die 10 meter hoog wordt. De vrucht zelf wordt ongeveer tussen de 20 en 35 centimeter groot. Elk deel van de boom is nuttig, de bladeren en schors worden gebruikt in thee of gerechten.

De zuurzak komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. Tegenwoordig komt de vrucht in vele tropische gebieden over heel de wereld voor.

Smaak

Zuurzakken hebben wit vruchtvlees met zwarte oneetbare pitten. Ze hebben een zoetzure smaak. Ze zijn heerlijk om rauw te eten maar ook geschikt in smoothies, ijs, salades of in sap.

Bewaren

Het beste is om guanabana te bewaren op kamertemperatuur. Belangrijk is dat deze niet beschadigd is of raakt, dit verminderd de kwaliteit van het vruchtvlees.

De zuurzak is rijp als die zacht begint te worden, als de vrucht meegeeft zodra je er op drukt. Je zou hem dan zo uit elkaar kunnen trekken.

Als de guanabana eenmaal schoon gemaakt is, kan je het vruchtvlees nog 1-2 dagen bewaren in de koelkast.

Gezondheidsvoordelen

✔️ Natuurlijke pijnstiller
✔️ Geeft je energie
✔️ Goed voor je zenuwstelsel
✔️ Versterkt je botten
✔️ Goed voor spijsvertering

Lees hier de uitleg van de gezondheidsvoordelen

Voedingswaarde

Per 100 gram

Energie (kcal) 53 – 61
Vetten 0,1 gr
Vocht 83 gr
Koolhydraten  15 gr
Calcium 10 gr
Fosfor 28 gr
Eiwitten 1 gr
Ijzer 0,8 mg

Bron: Groente

Gerelateerde vruchten

Scroll naar top