7 Interessante feitjes over citrusvruchten

pomelo citrusvrucht

Citrussen zijn zonder twijfel een van de meest bekende soorten fruit ter wereld. Deze vruchten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens ontzettend gezond. Daarnaast hebben ze ook ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen ze helpen bij de opname van ijzer. Bovendien hebben citrusvruchten ook een positief effect op onze huid en kunnen ze ons immuunsysteem versterken. Het is daarom belangrijk om voldoende citrusvruchten in ons dieet op te nemen. Daarom delen we 7 Interessante feitjes over citrusvruchten in dit blogartikel.

1. De geschiedenis van citrussen

Citrusvruchten zijn al duizenden jaren bekend bij de mensheid. Zo werd de zoete sinaasappel al in het oude Griekenland en Rome gebruikt. In de Middeleeuwen werden citrusvruchten vooral geassocieerd met de elite, maar in de 19e eeuw werden citrusvruchtengoedkoper en toegankelijker voor het gewone volk.

2. Citrusvruchten en scheurbuik

Scheurbuik was vroeger een veelvoorkomende ziekte onder zeelieden. Het werd veroorzaakt door een tekort aan vitamine C. Citrusvruchten bevatten veel vitamine C en waren daarom een belangrijk middel tegen scheurbuik. 

Tegenwoordig komt de ziekte scheurbuik bijna niet meer voor, mede dankzij het gebruik van citrusvruchten. Toch zouden we nog meer aandacht moeten besteden aan de vele voordelen van deze vruchten.

3. De grootste citrusvrucht ter wereld

De pomelo is de grootste citrusvrucht ter wereld. Deze vrucht kan wel 30 centimeter in diameter worden en 10 kilogram wegen. De smaak van de pomelo lijkt op die van grapefruit, maar dan iets zoeter. De vrucht is vooral populair in Azië.

4. Citrusvruchten en religie

Citrusvruchten hebben vaak een symbolische betekenis in verschillende religies. In het christendom staat de sinaasappel bijvoorbeeld symbool voor vruchtbaarheid en huwelijk.

 In de islam worden citrusvruchten gezien als een teken van zegeningen en overvloed. In de Chinese cultuur staan mandarijnen symbool voor geluk en voorspoed.

bergamot citrusvrucht

5. Citrusvruchten in de kunst

Citrusvruchten zijn niet alleen populair in de keuken, maar ook in de kunst. Zo zijn er veel schilderijen waarop citrusvruchten te zien zijn, zoals het beroemde schilderij “Stilleven met citroenen” van Vincent van Gogh. Ook in de literatuur komen citrusvruchten vaak voor. Zo zijn er verschillende boeken geschreven met een citrusvrucht als titel. Maar denk ook eens aan de vele gedichten, toneelstukken en films waarin citrusvruchten een rol spelen!

6. Citrusvruchten en parfum

Citrusvruchten worden niet alleen gebruikt in gerechten, maar ook in parfums. Citrusgeuren zijn fris en fruitig en worden daarom veel gebruikt in parfums. Bekende citrus geuren zijn bijvoorbeeld citroen, sinaasappel en bergamot.

7. Citrusvruchten en hun kleur

De citrusvruchten hebben niet alleen een lekkere smaak, maar ook een mooie kleur. Door de jaren heen zijn er verschillende kleuren citrusvruchten ontstaan, zoals de gele citroen en de oranje sinaasappel. 

Maar wist je dat er ook groene citrusvruchten bestaan? Zo is er bijvoorbeeld de limette, een kleine groene vrucht met een zure smaak. Er valt dus nog veel meer te ontdekken over deze kleurrijke vruchten.

Waar kun je een brede selectie aan citrusvruchten kopen?

Er zijn verschillende plekken waar je een brede selectie aan citrusvruchten kunt vinden. Eén van de meest voor de hand liggende opties is de supermarkt maar helaas is daar de kwaliteit slecht..

Als je op zoek bent naar minder gangbare citrusvruchten, zoals bloedappelsienen of pomelo’s, dan kun je het best een bezoek brengen aan een gespecialiseerde groentewinkel of een markt. Hier vind je vaak een breder scala aan citrusvruchten dan in de supermarkt. Bovendien kun je hier vaak advies krijgen over de verschillende soorten citrusvruchten en hoe je ze het best kunt gebruiken in de keuken. Je kunt daarom het best winkelen bij Groentebroer.nl. Vóór 10u besteld, zelfde dag nog in huis!

Conclusie

Dit type fruit is niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens heel interessant. Of het nu gaat om de geschiedenis van deze vruchten, hun rol in religie en kunst, of hun vele kleuren en geuren, er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken over citrusvruchten. 

We hopen dat je na het lezen van deze 7 interessante feitjes over citrusvruchten meer inzicht hebt gekregen over de wereld van citrusvruchten.

Meer feitjes & weetjes

Misschien vind je dit ook interessant