5. Redenen waarom je kumquats moet proberen

5. Redenen waarom je kumquats moet proberen

kumquats met pit op een plank

Als je nog nooit van kumquats hebt gehoord, dan ben je niet de enige. Deze kleine citrusvruchten zijn relatief onbekend bij het grote publiek. Kumquats zijn oorspronkelijk afkomstig uit China en worden ook wel “kumquat sinaasappels” genoemd. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze zijn rijk aan vitamine C en vezels, en hebben weinig calorieën.

Kumquats kunnen op verschillende manieren worden bereid en gegeten, bijvoorbeeld in jam, compote, of als decoratie op taarten en gebak. In deze blog leggen wij 5 redenen uit waarom je kumquats eens moet proberen. 

1. Rijk aan voedingsstoffen

Kumquats zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ze zitten boordevol vitamine C, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Vitamine C bijvoorbeeld, helpt niet alleen bij het voorkomen van verkoudheid en griep, maar speelt ook een belangrijke rol bij de opbouw van collageen en het behoud van gezonde botten, tanden en huid.

2. Unieke smaak

Wat kumquats zo bijzonder maakt, is hun unieke smaak. De vrucht heeft een zoete schil en een zure pulp, wat zorgt voor een verfrissende smaakervaring die moeilijk te vergelijken is met andere citrusvruchten. 

Je kunt kumquats eten als snack, maar ze zijn ook lekker in salades, desserts en zelfs cocktails. Met kumquats kun je dus eindeloos variëren in de keuken.

3. Makkelijk te bereiden

Een ander voordeel van kumquats is dat ze heel eenvoudig te bereiden zijn. In tegenstelling tot andere citrusvruchten hoef je ze niet te schillen of te snijden, je kunt ze gewoon in hun geheel eten. Spoel ze af onder koud water en je bent klaar om te gaan. Als je de vrucht iets zachter wilt maken, kun je ze kort koken of bakken. Zo kun je kumquats op veel verschillende manieren bereiden.

4. Lokaal geproduceerd

Wist je dat er in Nederland ook kumquats worden geteeld? Kumquats zijn kleine citrusvruchten die voornamelijk in kassen geteeld worden. Het klimaat in Nederland is namelijk niet geschikt voor de teelt van citrusvruchten in de buitenlucht. Door lokaal geproduceerde kumquats te kopen, draag je bij aan een duurzame voedselketen en ondersteun je lokale boeren.

Bovendien zijn lokaal geproduceerde kumquats vaak verser en smaakvoller dan geïmporteerde vruchten die lang onderweg zijn geweest. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je smaakpapillen!

kumquats in kumquat plantage

5. Gezond alternatief voor snoep

Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor snoep? Dan zijn kumquats een uitstekende keuze. Ze bevatten van nature suikers, maar ook vezels en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Door kumquats te eten als snack, kun je je zoete trek stillen zonder je schuldig te voelen. Of voeg ze toe aan je ontbijt als topping op je yoghurt of havermout, of maak er een lekkere smoothie van.

Waar kun je kumquats kopen?

Er zijn verschillende plekken waar je kumquats kunt kopen. Kumquat is een exotische vrucht die veel voorkomt in landen zoals China, Japan en Indonesië. In Nederland is het echter ook mogelijk om kumquats te kopen. Je kunt terecht bij de grotere supermarkten, de groenteboer of de markt. 

Daarnaast kun je online ook kumquats bestellen, bijvoorbeeld bij een webshop die gespecialiseerd is in exotische vruchten. Het beste kun je tropisch fruit kopen bij Groentebroer.nl.

Conclusie

Kumquats zijn een bijzonder type citrusvrucht dat niet erg bekend is. Hoewel ze klein zijn, zitten ze boordevol voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en antioxidanten, waardoor ze kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van de spijsvertering. Maar dat is nog niet alles!

Kumquats hebben ook een unieke smaak en textuur die je smaakpapillen zeker zullen prikkelen. Door ze toe te voegen aan je dieet, kun je jezelf trakteren op een heerlijk nieuwe smaakervaring en de voordelen van deze citrusvrucht ontdekken. Dus waar wacht je nog op? Probeer vandaag nog kumquats en ontdek zelf waarom ze zo speciaal zijn. 

Meer feitjes & weetjes

Misschien vind je dit ook interessant