7. Colombiaanse supervruchten

Maracuja's fruit bij elkaar, een opgesneden met vruchtvlees eruit

In deze blogpost zal ik je meer informatie geven over de 7 Colombiaanse supervruchten en hun diverse voordelen voor de gezondheid en het welzijn van het menselijk lichaam. De besproken vruchten, waaronder de passievrucht, zuurzak, en tamarillo, zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar zitten boordevol vitamines, antioxidanten, en vezels. 

Bovendien hebben deze tropische vruchten, die oorspronkelijk uit het tropische klimaat van Colombia komen, ook culturele betekenis en worden ze beschouwd als een belangrijk onderdeel van de traditionele Colombiaanse keuken. 

1. Sapota (Mamey)

Mamey Sapota aan boom

De mamey sapota is een boomsoort die inheems is in Colombia. De boom wordt ook gekweekt in het Caribisch gebied. Zijn vruchten worden in vele Latijns-Amerikaanse landen gegeten. De vrucht wordt verwerkt in voedingsmiddelen zoals milkshakes en ijs.

Mamey sapota is een uitstekende bron van vitamine B6 en vitamine C. Het is ook een goede bron van riboflavine, niacine, vitamine E, mangaan, kalium en voedingsvezels. Onderzoek heeft verschillende nieuwe carotenoïden uit de rijpe vrucht aan het licht gebracht.

2. Granadilla

Granadilla exotische vrucht op een snijplank, half opgesneden met vruchtvlees eruit Bekendste Zuid- Amerikaanse vruchten

De granadilla is, net zoals maracuja en passievrucht, familie van de passiflora. De plant komt van nature voor in het Andesgebergte, vooral in Peru, maar ook in Bolivia, Costa Rica, Ecuador en Colombia. Ze groeit tot in het zuiden van Noord-Argentinië en tot in het noorden van Mexico. 

Buiten het inheemse verspreidingsgebied groeit deze vrucht in de tropische bergen van Afrika en Australië, en Papoea-Nieuw-Guinea, waar granadilla bekend staat onder de naam “suikerfruit”.

3. Zuurzak (guanabana)

Zuurzak

Guanabana wordt ook wel zuurzak of graviola genoemd. Het is de vrucht van een breedbladige, bloeiende, groenblijvende boom. Van deze boom wordt daadwerkelijk alles gebruikt: de vrucht, de bladeren en de stam. De guanabana is een grote donker groene vrucht met punten aan de schil. Het vruchtvlees van de zuurzak is wit van kleur en onderverdeeld in partjes.

De exacte herkomst is onbekend; hij komt van nature voor in de tropische gebieden van Amerika en het Caribisch gebied en wordt op grote schaal vermeerderd. Hij behoort tot hetzelfde geslacht, Annona, als cherimoya en behoort tot de familie Annonaceae.

Met een aroma dat lijkt op dat van ananas, wordt de smaak van de vrucht beschreven als een combinatie van aardbeien en appel met zure citroensmaak, contrasterend met een onderliggende dikke romige textuur die doet denken aan banaan.

4. Tamarillo

Tamarillo

De tamarillo is een kleine boom of struik in de bloeiende plantenfamilie Solanaceae (de nachtschadefamilie). Hij is vooral bekend als de soort die de tamarillo draagt, een eivormige eetbare vrucht. Tamarillo staat ook bekend als de boomtomaat, tomate de árbol, bloedvrucht, tomate de españa en tamamoro in Zuid-Amerika, en terong Belanda (Nederlandse aubergine) in Indonesië. 

De tamarillo is wereldwijd populair, vooral in Peru, Colombia, Nieuw-Zeeland, Ecuador, Rwanda, Australië en de Verenigde Staten. De tamarillo is beschreven als hebbende een smaak die vergelijkbaar is met die van een passievrucht en een pikante tomaat gecombineerd.

De rode en paarse soorten tamarillo’s hebben de voorkeur in de importlanden van Europa. Ook al smaken ze zuurder, hun kleur wordt door de consument geprefereerd.

5. Passievrucht (gulupa)

Opengesneden passievrucht gelegen op een witte tafel met het vruchtvlees

Passiflora edulis, beter bekend als passievrucht, behoort tot de passiflora familie. De passievrucht is familie van de granadilla, maracuja en curuba. De passiflora is een liaanachtige plant die van nature voorkomt in Zuid-Brazilië tot Paraguay en Noord-Argentinië. Ze wordt in tropische en subtropische gebieden commercieel geteeld om haar zoete, zaaddragende vruchten. 

De vrucht is een pepo, een soort bes, rond tot ovaal, geel of donkerpaars bij rijpheid, met een zachte tot stevige, sappige binnenkant gevuld met talrijke zaden. De vrucht wordt zowel gegeten als geperst, waarbij het sap vaak aan andere vruchtensappen wordt toegevoegd om het aroma te versterken.

De smaak van een passievrucht varieert. Hij kan zoet van smaak zijn maar ook zuur of zoetzuur. Het ligt er net aan op welk moment je de passievrucht eet. Hoe meer ‘rimpels’ de passievrucht heeft, hoe zoeter die smaakt. De pitjes in de passievrucht zijn eetbaar. Passievruchten zijn in vele fruitsalades, yoghurt en ijs te verwerken. Het is een dominante smaak die heerlijk te combineren is met andere vruchten.

6. Physalis (goudbes)

Physalis exotisch fruit

Physalis is een geslacht van bloeiende planten in de nachtschadefamilie (Solanaceae), die groeien in warme gematigde en subtropische streken van de wereld. 

De meeste soorten, waarvan er 75-90 kunnen bestaan, zijn inheems in Amerika. Gecultiveerde soorten en onkruidachtige eenjarigen zijn wereldwijd geïntroduceerd.

Een opvallend kenmerk is de vorming van een grote, papierachtige bolster die van de kelk is afgeleid en die de vrucht geheel of gedeeltelijk omsluit. De vrucht is klein en geel tot oranje, en lijkt in grootte, vorm en structuur op een kleine tomaat (vandaar de naam boltomaat).

Het sappige, lichtoranje vruchtvlees bevat kleine zaden. Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur. De vrucht, de goudbes, wordt in Nederland vooral rond de kerstperiode in de supermarkt aangeboden. In gedroogde vorm worden ze wegens vermeende voordelen voor de gezondheid vermarkt als “superfood” onder naam incabes. Andere soorten uit hetzelfde geslacht met eetbare vruchten zijn de tomatillo.

7. Maracuja (Maracuyá)

Maracuja's fruit bij elkaar, een opgesneden met vruchtvlees eruit

De maracuja behoort tot dezelfde familie als de passievrucht, namelijk de passiflora. Aangezien het ‘bloedverwanten’ zijn, wordt de maracuja ook wel het gele zusje van de passievrucht genoemd. Ook is deze vrucht familie van de granadilla en curuba. Een maracuja is ongeveer net zo groot als een passievrucht en heeft een zelfde soort structuur vruchtvlees, geleiachtig met veel kleine eetbare pitjes.

Maracuja’s zijn niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam. Maracuja’s hebben een friszoete smaak en zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten. Door hun unieke smaak zijn ze een geweldige toevoeging aan tal van gerechten, zoals desserts, ijs, taarten, sappen en smoothies.

Het eten van maracuja’s is ook heel eenvoudig. Je hoeft ze alleen maar doormidden te snijden en dan het vruchtvlees eruit te lepelen. Het is een geweldige manier om wat extra voedingsstoffen aan je dieet toe te voegen. Probeer het eens uit en ontdek hoe lekker en gezond deze exotische vrucht kan zijn!

Meer feitjes & weetjes

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter