7. Fascinerende feiten over Cactusvijgen

Cactusvijg gelegen in een cactusblad

Cactus fruit, ook wel bekend als stekelige peer, is een tropisch fruit met een unieke smaak en textuur. Hier zijn 7 fascinerende feiten over dit heerlijke fruit. 

Of je het nu als snack eet of als ingrediënt in je favoriete recepten gebruikt, het zal zeker indruk maken op je smaakpapillen. Dus waar wacht je nog op? Probeer wat cactusfruit uit!

1. Cactusvijgen zijn rijk aan antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Antioxidanten zijn belangrijk voor het behoud van de algehele gezondheid en het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en Alzheimer.

2. Het fruit is ook rijk aan vezels, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die hun spijsvertering willen verbeteren. Een voldoende inname van vezels is belangrijk voor het behoud van een gezonde darm, het reguleren van de stoelgang en het voorkomen van obstipatie.

3. Cactus fruit is laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen, waardoor het een uitstekende toevoeging is aan een gezond dieet. Het is rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine C, calcium en kalium.

4. Het fruit staat bekend om zijn prachtige heldere roze, rode of gele kleur. Naast dat het visueel aantrekkelijk is, is de kleur een teken van de hoge voedingswaarde.

5. De zaden van de cactusvijgen kunnen worden gemalen tot een voedzaam meel dat kan worden gebruikt bij het bakken. Dit meel is glutenvrij en heeft een nootachtige smaak, waardoor het een geweldig alternatief is voor mensen met een glutenintolerantie.

Cactusvijg groeiend aan een cactus in de natuur

6. Cactus fruit wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk middel tegen verschillende kwalen, waaronder diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Studies hebben aangetoond dat het fruit kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van het cholesterolgehalte.

7. De smaak van cactusvijgen wordt vaak omschreven als een mix tussen watermeloen en kiwi, met een lichtzure smaak. Zijn unieke smaak maakt het een populair ingrediënt in smoothies, jam, gelei en zelfs cocktails.

Conclusie

Of je het nu vers, in een smoothie of als jam of gelei eet, cactus fruit is een heerlijke en voedzame toevoeging aan elk dieet. Met zijn talrijke gezondheidsvoordelen en veelzijdigheid in de keuken is het geen wonder dat cactusvijgen steeds populairder wordt in de westerse wereld. Dus de volgende keer dat je dit stekelige fruit tegenkomt, aarzel dan niet om het te proberen!

Lees hier alle gezondheidsvoordelen van cactusvijg →

Meer feitjes & weetjes

Misschien vind je dit ook interessant