7. Fascinerende feiten over Cactusvijgen

Cactusvijg gelegen in een cactusblad

De cactusvijg, ook wel bekend als prickly pear, is een tropische vrucht met een unieke smaak en textuur. Of je cactusvijg nu als snack eet of als ingrediënt in je favoriete recepten gebruikt, het zal zeker indruk maken op je smaakpapillen. 

In dit artikel verkennen wij 7 fascinerende feiten over cactusvijgen die je misschien nog niet wist. 

1. Rijk aan antioxidanten

Cactusvijgen zijn rijk aan antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Antioxidanten zijn belangrijk voor het behoud van de algehele gezondheid en het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en Alzheimer.

2. Rijk aan vezels

De tropische cactusvijg is ook rijk aan vezels en is daarmee een geweldige keuze is voor mensen die hun spijsvertering willen verbeteren. Een voldoende inname van vezels is belangrijk voor het behoud van een gezonde darm, het reguleren van de stoelgang en het voorkomen van obstipatie.

3. Laag in calorieën

Cactus fruit is laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen, waardoor het een uitstekende toevoeging is aan een gezond dieet. Het is rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine C, calcium en kalium.

4. Cactusvijgen zijn beschikbaar in verschillende kleuren

De vruchten van een cactus staan bekend om de prachtige heldere roze, rode of gele kleur. Naast dat het visueel aantrekkelijk is, is de kleur een teken van de hoge voedingswaarde.

5. Zaden malen tot meel

De zaden van de cactusvijgen kunnen worden gemalen tot een voedzaam meel dat kan worden gebruikt bij het bakken. 

Dit meel is glutenvrij en heeft een nootachtige smaak, waardoor het een geweldig alternatief is voor mensen met een glutenintolerantie.

Cactusvijg groeiend aan een cactus in de natuur

6. Cactusvijgen worden al eeuwen lang gebruikt

Cactus fruit wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk middel tegen verschillende kwalen, waaronder diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Studies hebben aangetoond dat het fruit kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van het cholesterolgehalte.

7. Cactusvijgen hebben een unieke smaak

De smaak van cactusvijgen wordt vaak omschreven als een mix tussen watermeloen en kiwi, met een lichtzure smaak. Zijn unieke smaak maakt het een populair ingrediënt in smoothies, jam, gelei en zelfs cocktails.

Conclusie

Of je het nu vers, in een smoothie of als jam of gelei eet, cactus fruit is een heerlijke en voedzame toevoeging aan elk dieet. Met zijn talrijke gezondheidsvoordelen en veelzijdigheid in de keuken is het geen wonder dat cactusvijgen steeds populairder wordt in de westerse wereld. 

Als je de volgende keer dat je deze stekelige vrucht tegenkomt, aarzel dan niet om het te proberen! Hopelijk heb je  iets van deze 7 fascinerende feiten over Cactusvijgen opgestoken.

Lees hier alle gezondheidsvoordelen van cactusvijg →

Meer feitjes & weetjes

Misschien vind je dit ook interessant