Cactusvijg

Een cactusvijg, de naam zegt het al, is de vrucht van een cactus. Cactusvijgen zijn zoet van smaak en kunnen soms een beetje licht zuur zijn. De smaak doet een beetje denken aan die van een peer. Cactusvijgen worden daarom ook prickly pear genoemd. 

Cactusvijgen zijn erg gezond, ze bevatten heel veel vitamines en mineralen. Zo is de cactusvijg onder andere rijk aan magnesium, kalium, calcium, vitamine B2 en C. 

Gezondheidsvoordelen cactusvijg

Versterkt immuunsysteem

In 100 gram cactusvijg zit 24% van de ADH van vitamine C. Vitamine C, zit bij de cactusvrucht vooral in de eetbare pitjes, is erg goed voor je immuunsysteem. Vitamine C versterkt ook de werking van de fluoxetine (een natuurlijk antidepressivum).

Goed voor bloedvaten

Stress kan veel problemen opleveren, zo ook bij de bloedvaten. Cactusvruchten hebben een positieve invloed op de endotheel (de scheiding tussen de bloedvaten en lymphevaten). Vooral de betalaïnen zorgt ervoor dat de endotheel wordt beschermt tegen oxidatieve stress.

Kan helpen bij maagzweren

In de volksgeneeskunde van Sicilië wordt de cactusvijg gebruikt om maagzweren mee te bestrijden. In 2001 is hier (op ratten) onderzoek naar gedaan.

Uit dit onderzoek bleek dat ratten met een maagzweer na het eten van cactusvijgen hier geen last meer van hadden en de maagzweer verdween. Wetenschappers denken dat dit komt door de slijmstoffen die aanwezig zijn in de cactusvijg.

Versterking van de botten

Cactusvijgen kunnen helpen bij het versterken van en voor een goede gezondheid van de botten. Dit komt door het hoge gehalte aan calcium in de cactusvijg.

Helpt tegen oxidatieve stress

Betalaïnen en vitamine C in een cactusvijg tonen in een onderzoek aan oxidatieve stress tegen te gaan. Deze stoffen samen zijn dus een goede antioxidant.

Meer gezondheidsvoordelen

Misschien vind je dit ook interessant

Dit artikel is geschreven vanuit persoonlijke visie en research. Wij hebben geen medische achtergrond. Voor medisch advies raadplegen wij je contact op te nemen met je huisarts (of een specialist of deskundige)