7. Interessante weetjes over Matcha

Matcha poeder op een donkere tafel met een matcha klopper ernaast

Matcha is een soort groene thee die in de afgelopen jaren populair is geworden vanwege de unieke smaak en gezondheidsvoordelen. Dit fijngemalen poeder wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele Japanse theeceremonies. Tegenwoordig kun je het overal ter wereld vinden in cafés en gezondheidswinkels. 

In deze blogpost zullen we 7 interessante feitjes over matcha delen die je misschien nog niet kende.

1. Matcha komt van dezelfde plant als andere groene theeën

Matcha is gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis-plant, net als andere soorten groene thee. Wat matcha echter onderscheidt, is dat de bladeren enkele weken in de schaduw worden gekweekt voordat ze worden geoogst. 

Dit proces verhoogt het chlorofylgehalte in de bladeren en geeft matcha zijn kenmerkende groene kleur. De bladeren worden vervolgens met de hand geplukt, gestoomd om fermentatie te stoppen, gedroogd en tot slot fijn gemalen met behulp van traditionele granieten molenstenen.

2. Matcha bevat meer cafeïne dan gewone groene thee

Als je op zoek bent naar een cafeïne boost, is matcha een goede keuze. Omdat je bij het drinken van matcha het hele theeblad consumeert, bevat het meer cafeïne dan andere soorten groene thee. De cafeïne in matcha wordt echter in evenwicht gehouden door de aanwezigheid van L-theanine, een aminozuur dat een kalmerend effect op het lichaam heeft. 

Deze combinatie van cafeïne en L-theanine kan je alert en gefocust laten voelen zonder de zenuwen die kunnen ontstaan bij het drinken van koffie. Het is belangrijk om te melden dat het cafeïnegehalte van matcha kan variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit van de matcha, evenals de manier waarop het wordt bereid.

3. Matcha heeft veel gezondheidsvoordelen

Deze groene matcha thee is niet alleen lekker, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Een van de meest opvallende voordelen is het hoge gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten helpen je cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die kunnen bijdragen aan veroudering, ziekte en andere gezondheidsproblemen. 

Matcha bevat een type antioxidant genaamd catechinen, die aangetoond hebben geneselijke eigenschappen te hebben. Bovendien is matcha gekoppeld aan verbeterde hersenfuncties, verhoogde vetverbranding en een lager risico op hartziekten.

4. Matcha werd gebruikt door samoerai-krijgers

Naast het gebruik in theeceremonies was matcha ook populair onder Japanse samoerai-krijgers. Ze dronken matcha thee voordat ze ten strijde trokken, omdat het hen energie en focus gaf. 

Tegenwoordig drinken veel atleten en fitness liefhebbers matcha om dezelfde redenen. In feite is Matcha een populaire pre-workout drank geworden vanwege het vermogen om langdurige energie te leveren zonder de crash die gepaard gaat met andere cafeïnehoudende dranken.

5. Matcha kan worden gebruikt in koken en bakken

De unieke smaak en kleur van matcha maken het een populair ingrediënt om mee te koken en bakken. Je kunt matcha poeder gebruiken om van alles te maken, van smoothies en lattes tot cakes en koekjes. 

Matcha past ook goed bij hartige gerechten zoals bij noedels en rijst. Enkele populaire matcha-recepten zijn matcha latte, matcha-cheesecake, matcha-ijs en matcha-macarons.

6. Matcha moet op de juiste manier worden bewaard

Om het meeste uit je matcha te halen, is het belangrijk om het op de juiste manier te bewaren. Matcha moet worden bewaard in een luchtdichte container op een koele, donkere plaats. Het wordt ook aanbevolen om je matcha poeder binnen een paar weken na het openen van de container te gebruiken om ervoor te zorgen dat het vers blijft. Wanneer het verkeerd wordt bewaard, kan matcha zijn smaak en voedingswaarde verliezen.

7. Matcha-kwaliteit kan variëren

Niet alle matcha is op dezelfde manier gemaakt. De kwaliteit van matcha kan variëren afhankelijk van factoren zoals waar de bladeren zijn gegroeid en hoe ze zijn verwerkt. Hogere kwaliteit matcha is meestal helderder groen van kleur en heeft een zachtere, complexere smaak. 

Als je voor het eerst matcha wilt proberen, is het de moeite waard om te investeren in een hoogwaardig product om de volledige ervaring te krijgen. Een van de hoogste kwaliteit matcha komt uit Uji, een regio in Japan die bekend staat om zijn theeproductie.

Conclusie

Matcha is een fascinerend en veelzijdig ingrediënt dat veel te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar een drankje dat je alert en gefocust kan laten voelen of een smaakvol ingrediënt om te gebruiken bij het koken en bakken, matcha is zeker de moeite waard om te verkennen. Met zijn unieke smaak, gezondheidsvoordelen en culturele betekenis is matcha een thee die echt opvalt. 

We hopen dat je deze 7 interessante feitjes over Matcha leuk vond om te leren en dat ze je inspireren om deze unieke thee zelf te proberen.

Meer feitjes & weetjes

Misschien vind je dit ook interessant