7. Tropische feitjes over Jackfruit

Jackfruit

Jackfruit is een van de grootste vrucht ter wereld en zeer veelzijdig in zowel hartige als zoete gerechten. Deze tropische vrucht jackfruit heeft een unieke textuur die lijkt op een pulled pork, hierdoor is het een populair alternatief voor veganisten.

Deze gigantische vrucht is een geweldige en veelgebruikte vrucht, lees hier de 7 tropische feitjes over Jackfruit.

1. Herkomst van Jackfruit

Jackfruit is een tropische vrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Azië komt. Het is een lid van de vijgenfamilie en is nauw verwant aan moerbeien. Jackfruit staat bekend om zijn kenmerkende zoete aroma en smaak. De vrucht kan tot 80 pond groeien en is bedekt met een stekelige groene buitenkant.

2. Waarom jackfruit zo gewaardeerd wordt

De zaden van de jackfruit kunnen geroosterd en gegeten worden of gemalen worden tot bloem voor gebruik in de keuken. Bovendien wordt het hout van de jackfruitboom zeer gewaardeerd vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen termieten. Hierdoor is het een populair materiaal is voor meubels en constructie. 

Over het algemeen maken de vele gebruiken en voordelen van de jackfruit het een waardevolle bron in veel culturen over de hele wereld. In sommige culturen wordt jackfruit de “boom des levens” genoemd vanwege zijn vele gebruiken en voordelen.

3. Perfect voor mensen die graag willen afvallen

Jackfruit is een zeer voedzame vrucht die veel gezondheidsvoordelen biedt. Het is niet alleen een geweldige bron van vezels, maar bevat ook een type vezel genaamd pectine, waarvan is aangetoond dat het een cholesterolverlagend effect heeft. 

Jackfruit is ook een vrucht met weinig calorieën, waardoor het een ideale voedselkeuze is voor mensen die proberen een gezond gewicht te behouden of af te vallen.

4. Maak heerlijke vega hamburgers, curry’s of anders lekkers

De jackfruit is een vrucht die als vleesvervanger kan worden gebruikt in vegetarische en veganistische diëten. De textuur en smaak zijn vergelijkbaar met die van gehakt vlees, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is in vele recepten. Enkele populaire manieren om jackfruit te gebruiken zijn in taco’s, curry’s en sandwiches. 

Bekijk hier alle recepten met tropisch fruit →

5. De natuurlijke oplossing voor je ADH aan vitamine B6

Een van de belangrijkste voordelen van jackfruit is dat hij rijk is aan vitamine B6. Deze voedingsstof is essentieel voor de hersenfunctie en de productie van neurotransmitters, die belangrijk zijn voor de overdracht van signalen tussen zenuwcellen. 

Naast vitamine B6 bevat jackfruit ook andere essentiële vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn krachtige antioxidanten die helpen om jouw cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Stukjes vurchtvlees van jackfruit op een bord

6. Het wonderhout van de Jackfruitboom

De jackfruitboom is een waardevolle natuurlijke hulpbron in veel culturen, die niet alleen zijn voedzame vruchten levert, maar ook sterk en duurzaam hout dat zeer gewild is voor het bouwen van meubels en andere huishoudelijke artikelen. Het hout van de jackfruitboom staat bekend om zijn unieke textuur en prachtige houtnerfpatronen, waardoor het een populaire keuze is voor zowel decoratieve als functionele stukken. 

Naast het gebruik in meubelmakerij, wordt jackfruit hout ook gebruikt voor constructie, met name voor balken en andere dragende structuren.

7. Jackfruit reguleert een gezonde bloedsuikerspiegel

Men heeft jackfruit het gebruikt als een natuurlijk middel om verschillende kwalen te behandelen, zoals diarree, koorts en huidaandoeningen. Deze veelzijdige vrucht is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, kalium en vezels, waardoor het een uitstekende aanvulling op het dieet is. 

Bovendien heeft het een lage glycemische index, wat betekent dat het een ideaal voedsel is voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.

Conclusie

Kortom, wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vleesvervanger of simpelweg iets nieuws wilt proberen, dan is jackfruit absoluut een vrucht om uit te proberen. Jackfruit is niet alleen lekker, maar het is ook nog eens zeer veelzijdig. Het kan op vele manieren worden bereid, zoals in jackfruit-taco’s, burgers en zelfs in “pulled pork” sandwiches.

Naast de voedingswaarde is jackfruit ook een goede bron van vezels, vitamine C en kalium. De vezels in jackfruit bevorderen de spijsvertering en helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Het hoge gehalte aan vitamine C helpt het immuunsysteem te versterken en de kalium in jackfruit is goed voor de bloeddruk. Kortom, deze vrucht is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond.

Meer feitjes & weetjes

Misschien vind je dit ook interessant