7 Tropische vruchten die je mogelijk nog niet kent

Er zijn ontzettend veel soorten vruchten, zo zijn er bijvoorbeeld al 1600 verschillende soorten bananen. Kun je nagaan hoeveel fruitsoorten er wereldwijd bestaan! Wij hebben hier in ieder geval een lijst gemaakt van een aantal bijzondere tropische vruchten en vrij onbekende exoten.

Welke ken jij? Laat het weten in de reacties onderaan de pagina! 

#1 Kiwano

kiwano blog post tropische vruchten die je mogelijk niet kent

De smaak van een kiwano is het best te omschrijven als meloen- komkommerachtig. Het vruchtvlees is groen van kleur met veel eetbare witte pitjes. De structuur is geleiachtig en behoorlijk waterig. Snijdt de kiwano doormidden en lepel zo het vruchtvlees eruit. Kiwano zijn heerlijk om zo te eten maar ook lekker door een (fruit) salade, in smoothie en bij ijs.

Begin jaren 80 van de twintigste eeuw werd de vrucht op de markt gebracht vanuit NieuwZeeland. De kiwano is geen familie van de kiwi, zoals de gelijkaardige naam doet vermoeden. Wel zijn ze allebei vanuit Nieuw-Zeeland in de handel geïntroduceerd. De naam Kiwano is door een Nieuw-Zeelander als handelsnaam bedacht.

#2 Zuurzak

De zuurzak wordt ook wel guanabana, graviola of soursop genoemd. Het is een grote vrucht met een donkergroene en stekelige schil. Het vruchtvlees met oneetbare pitten is wit, vlezig, sappig en zoetzuur van smaak.

De bladeren van de zuurzak worden traditioneel gebruikt als medicijn tegen hoge bloeddruk. Een studie uit 2011 op muizen zou hebben aangetoond dat extracten van deze vrucht een gunstig effect hebben tegen borstkanker.

Anderzijds is er een verband aangetoond met het voorkomen van atypische vorm van de ziekte van Parkinson en het nuttigen van de zuurzak vrucht. Dit zou verklaard kunnen worden door de aanwezigheid van annonacin in zuurzak, wat een zeer sterke complex 1-remmer is van de mitochondriën.

zuurzak blog post tropische vruchten die je mogelijk niet kent

#3 Ramboetan

Ramboetan blog post tropische vruchten die je mogelijk niet kent

Ramboetan (Rambutan) is familie van de vrucht lychee. Ze zijn klein, rond, harig en meestal rood of lichtbruin van kleur met groene of rode haren. De naam is afgeleid naar de schil van de ramboetan, rambut betekent namelijk haar in Indonesië.

In Nederland is de vrucht helaas nog niet zo bekend, in Zuidoost-Azië is het een van de meest favoriete vruchten. Onder de schil zit het zoete witte vruchtvlees. Je eet ze dan ook hetzelfde als een lychee. Een rambutan is rijk aan kalium, calcium en magnesium.

Deze vrucht bevat ook veel vitamine C wat weer zorgt voor een goede weerstand. Dit maakt de vrucht dus niet alleen lekker en sierlijk maar ook heel gezond.

#4 Finger Limes (Limoenkaviaar)

Finger limes worden ook wel het kaviaar onder de citrusvruchten genoemd. Het vruchtvlees bestaat uit sappige kleine bolletjes wat je aan kaviaar doet denken. De vrucht heeft een grootte en de vorm van een vinger, ze worden tussen de 5-10 centimeter.

Als je een finger lime open snijdt en er vervolgens in knijpt komen de kleine bolletjes eruit, ze zijn heerlijk fris en intens. Limoenkaviaar komt in verschillende kleuren voor en wordt vaak gebruikt als garnering bij visgerechten.

Deze limoenkaviaar geeft niet alleen een smaakexplosie, ze bieden ook een vitamine C-explosie. In deze vrucht zit namelijk 10 keer zoveel vitamine C dan in een citroen. Ook bevatten finger limes stoffen als kalium en foliumzuur.

Finger limes blog post tropische vruchten die je mogelijk niet kent

#5 Mangosteen

mangosteen blog post tropische vruchten die je mogelijk niet kent

De mangistan (Garcinia mangostana, andere benamingen zijn mangosteen, mangostan, mangoestan, manggis, manggistan, mangestang) is een soort uit de plantenfamilie Clusiaceae.

Mangistan ook wel mangosteen wordt gezien als de koningin der vruchten vanwege haar intense smaak. Mangosteen heeft een paarsbruine leerachtige schil van gemiddeld 1 centimeter dik.
Onder deze schil bevindt zich het witte vruchtvlees. Het vruchtvlees van de mangistan is verdeeld in, tussen de 4 en 8, partjes.

Deze partjes zijn lekker sappig en zoetzuur van smaak. De vrucht bevat veel antioxidanten, daarom wordt deze vrucht gezien als superfood. De mangisteen is ook rijk aan ijzer, calcium, vitamine B en C..

#6 Durian

De doerian komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt met name in de Molukken veel verbouwd. Hij wordt zelfs koning van de vruchten genoemd.

Vanwege de doordringende geur van waterstofsulfide, is het bij sommige bus- en luchtvaartmaatschappijen in Aziatische landen verboden om een doerian mee te nemen. Ook mag de doerian in de grotere hotels vaak niet worden meegenomen.

De doerian wordt bestoven door bepaalde soorten vleermuizen, de bloemen zijn hiervoor speciaal aangepast. In 2006 werd er in Azië een catastrofale tyfoon naar de doerian vernoemd.

Durian blog post tropische vruchten die je mogelijk niet kent

#7 Longan

Longan blog post tropische vruchten die je mogelijk niet kent

De longan is familie van de lychee en ramboetan. Deze vrucht wordt ook Lamyai genoemd. Longan komt oorspronkelijk uit China. De letterlijke vertaling van longan is drakenogen, verwijzend naar de pit van de vrucht.

De boom waar de longan aan groeit is een groenblijvende boom en wordt 9 tot 20 meter hoog en tot 14 meter breed. Kan je je voorstellen wat voor een enorme boom dit is!

Longan groeit in trossen en hebben een diameter van 2 tot 4 á 5 cm. De schil is dun en minder ruw dan die van de lychee, waardoor het openen een stuk gemakkelijker is.

Meer feitjes & weetjes

Laat een reactie achter

Scroll naar top