Tamarinde

Tamarinde

Tamarinde is een lange bruine vrucht die lijkt op een boon. Je vindt deze vrucht veel terug in de Aziatische keuken, bijvoorbeeld in sauzen, marmelade en soms in pindasaus verwerkt.

Deze tropische tamarinde is lekker om zo uit de hand te eten en de vrucht biedt ook veel gezondheidsvoordelen. De tropische vrucht is erg gezond vanwege onder andere de hoeveelheid ijzer, magnesium, vitamines B1 en B3.

Gezondheidsvoordelen tamarinde

Verbetert de spijsvertering

Vanwege de grote hoeveelheid voedingsvezels, wordt tamarinde al tijden lang beschouwd als natuurlijk laxeermiddel. Het eten van tamarinde kan namelijk je spijsvertering verbeteren, zodat je ontlasting gemakkelijk door de spieren van het darmkanaal kan gaan. 

Deze tropische vrucht kan ook helpen voedingsstoffen sneller op te lossen en maagsappen stimuleren om zo de spijsvertering te versnellen.

Versterkt immuunsysteem

Vitamine C is rijkelijk te vinden in de tamarinde, deze vitamine is erg belangrijk voor je immuunsysteem. Vitamine C helpt je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Ze zijn goed voor het immuunsysteem omdat ze helpen bij opnemen van meer ijzer uit het voedsel dat wij eten. 

Mededankzij vitamine C kan ons lichaam infecties en virussen bestrijden, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of griep.

Tamarinde gelegen in een schaaltje. Een tamarinde is opgemaakt zodat je het bruine vruchtvlees kan zien.

Goed voor je hart

In tamarinde zit ook veel kalium, dit mineraal is goed voor de gezondheid van je hart. Kalium helpt namelijk met de bloeddruk te verlagen en houdt ook de slechte cholesterol in balans. 

Vanwege de vitamine C in tamarinde beschermt het de gezondheid van je hart en kan het vrije radicale verwijderen.

Verhoogt de bloedsomloop

Een portie tamarinde voldoet aan meer dan 10% van je dagelijkse vitamine- en mineralenbehoefte. Zo zit er bijvoorbeeld veel ijzer in tamarinde. Een gezonde portie ijzer kan het juiste aantal rode bloedcellen in het lichaam garanderen.

Dit verbetert de werking van verschillende spieren en organen. Tamarinde kan dan ook bloedarmoede helpen te verminderen.

Verbetert de zenuwfunctie

Een van de belangrijkste vitamines in tamarinde is vitamine B. Vitamine B is erg belangrijk je zenuwfuncties en helpt deze te verbeteren. Tamarinde kan ook helpen de spierontwikkeling te verbeteren.

Meer gezondheidsvoordelen

Misschien vind je dit ook interessant

Dit artikel is geschreven vanuit persoonlijke visie en research. Wij hebben geen medische achtergrond. Voor medisch advies raadplegen wij je contact op te nemen met je huisarts (of een specialist of deskundige)