Gezondheidsvoordelen cacao

Cacao

Een close-up van een open cacao vrucht. Je kan het witten vruchtvlees zien.

In het vruchtvlees van de cacaovrucht bevinden zich de cacaobonen. Het witte vruchtvlees is zoet, licht zuur van smaak. Van de cacaobonen wordt uiteindelijk chocolade gemaakt, de heerlijke lekkernij die wij allemaal kennen. 

De tropische vrucht cacao biedt veel gezondheidsvoordelen, dit is te danken aan de hoeveelheid antioxidanten. Cacao bevat ook veel belangrijke mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium. Magnesium kan je helpen als je overprikkeld bent, het heeft namelijk een stres verlagende werking.

Gezondheidsvoordelen cacao

Ontstekingsremmend

De de antioxidanten die in cacao fruit zitten kunnen vrije radicalen in het lichaam bestrijden en hierdoor je cellen helpen met beschermen. Ontstekingen kunnen worden voorkomen of worden vermindert door het eten van het vruchtvlees van de cacao. 

Het hoge gehalte aan magnesium en calcium in de vrucht beschermt de tanden en botten. In cacao zit de stof theobromine, deze kan beschermen tegen verkoudheid en hoesten verminderen.

Maakt je gelukkig

Dat chocolade je gelukkig kan maken is ondertussen bij bijna iedereen wel bekent. Dit komt door het stofje theobromine. Deze stof zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, onze spieren ontsnappen en de bloedvaten verwijden. Vandaar dat fijne gevoel. 

Een andere belangrijke stof is fenylethylamine. Deze stof ontwikkelt zich in ons lichaam wanneer we verliefd zijn, zodat we een euforisch gevoel oftewel een goede stemming krijgen.

Goed voor de nachtrust

Cacao is een bron van het mineraal magnesium. Magnesium kan je helpen om sneller in slaap te vallen en ook met langer door slapen. 

Bovendien kan magnesium ook helpen je spieren te ontspannen, cortisol te verlagen en het reguleert melatonine. Kortom, dit heeft allemaal een positief effect op je slaap en nachtrust.

Bescherming voor je huid

Door de antioxidanten die in cacao zitten, kan cacao je huid beschermen. Cacao kan je huid helpen bij beschermen tegen veroudering, verdunning, de ontwikkeling van rimpels en het ontstaan van pigmentvlekken. De antioxidanten vangen namelijk de schadelijke deeltjes die je lichaamscellen verouderen.

Goed voor vaatstelsel

Uit onderzoek blijkt dat cacao een positief effect kan hebben op de bloedcirculatie en bloeddruk. 

De vrucht kan je bloedvaten flexibeler maken, dat zorgt ervoor dat de bloedvaten beter kunnen uitzetten. Hierdoor daalt je bloeddruk en kan het bloed ook beter doorstromen.

Meer gezondheidsvoordelen

Misschien vind je dit ook interessant

Dit artikel is geschreven vanuit persoonlijke visie en research. Wij hebben geen medische achtergrond. Voor medisch advies raadplegen wij je contact op te nemen met je huisarts (of een specialist of deskundige)