Mangosteen

Mangosteen gelegen op een donkere tafel. Van een mangosteen is de bovenkant van de schil verwijdert zodat je het witte vruchtvlees ziet.

De exotische vrucht mangosteen of mangistan, wordt gezien als ‘’koningin der vruchten’’, dit vanwege de belangrijke gezondheidsvoordelen van mangistan en intense, unieke smaak.

Het vruchtvlees is wit van kleur en bestaat uit 4 tot 8 partjes per mangosteen. De smaak van de vrucht is heerlijk zoet en licht zuur, het perfecte tussendoortje.

Naast dat mangostenen veel gezondheidsvoordelen bevatten is de vrucht rijk aan vele vitamines. Mangosteen kun je kopen als sap en als stuk fruit en is heerlijk in tropische fruit smoothies.

Gezondheidsvoordelen mangosteen

Rijk aan krachtige antioxidanten

Mangosteen bevat als belangrijkste stoffen xanthomen, dit zijn natuurlijke en plantaardige stoffen (flavonoïden).

Dit zijn krachtige antioxidanten. Mangosteen bevat ook vitamine C en foliumzuur wat een antioxiderende werking heeft.

Helpt bij huidinfecties

Uit een studie blijkt dat mangosteen extract kan helpen tegen UVB straling in de huid.

Uit een ander onderzoek met mensen die 3 maanden lang iedere dag 100 mg extract nam kwam eruit dat ze een vele elastischere huid hadden.

Mangosteen gelegen in een rieten mandje op tafel

Ontstekingsremmend

De xanthonen die in de exotische vrucht mangosteen zitten, kunnen helpen bij het verminderen van een ontsteking. Ontstekingen ontstaan vaak door stress, slechte voeding, weinig beweging en verwondingen.

Uit onderzoek blijkt dat xathonen een ontstekingsremmende werking hebben. Dit maakt mangistan een lekker en gezond fruit.

Helpt bij gezonde spijsvertering

Exotisch fruit mangosteen is rijk aan vezels, ongeveer 14% van de ADH (bij 196 gram). Vezels zijn erg belangrijk voor het onderhouden van een gezonde spijsvertering.

Daarnaast hebben mangostenen de gezondheidsvoordelen om je gewicht in balans te houden en vrije radicalen in het lichaam te bestrijden.

Met een kleine portie mangistan per dag , kun je genieten van de smaak en de gezondheidsvoordelen.

Versterkt het immuunsysteem

In mangosteen zitten veel vezels en vitamine C, deze zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Vitamine C is nodig voor verschillende cellen en heeft een antioxiderende werking.

De werkzame stoffen in mangosteen bevorderen de productie van witte bloedcellen, die ziekteverwekkers bestrijden.

Om die reden is mangistan een enorm gezonde vrucht die over veel gezondheidsvoordelen beschikt.

Meer gezondheidsvoordelen

Misschien vind je dit ook interessant

Dit artikel is geschreven vanuit persoonlijke visie en research. Wij hebben geen medische achtergrond. Voor medisch advies raadplegen wij je contact op te nemen met je huisarts (of een specialist of deskundige)