Carambola

Carambola

Wanneer je carambola in plakjes snijdt, lijken deze op de vorm van een ster. Vandaar dat carambola ook wel sterfruit wordt genoemd. Carambola heeft een geelgroenige eetbare schil. Het vruchtvlees is iets lichter van kleur en heeft een zoetzure smaak. 

Carambola is niet alleen lekker en mooi als decoratie maar biedt ook veel gezondheidsvoordelen. De exotische vrucht is laag in calorieën, bevat weinig suiker en is rijk aan vitamines B & C, vezels en ijzer.

Gezondheidsvoordelen carambola

Goed voor de spijsvertering

In sterfruit zitten veel voedingsvezels, deze vezels zijn erg belangrijk voor de spijsvertering. Ze kunnen het bewegen van de ontlasting door het spijsverteringskanaal stimuleren. 

Deze vezels kunnen ook symptomen van verstopping, krampen, diarree en een opgeblazen gevoel verlichten.

Weinig calorieën en suiker

100 gram carambola bevat ongeveer 33 calorieën en maar weinig suiker. Dit is natuurlijk erg fijn als je een beetje op je gewicht wilt letten, daardoor maakt het een ideale snack voor tussendoor. 

Bovendien bevat carambola ook veel vezels en andere voedingsstoffen, die je stofwisseling kunnen versnellen.

Carambola gelegen in een klein schaaltje. Een carambola is in plakjes gesneden zodat je de ster vorm kan zien.

Versterkt immuunsysteem

Een middelgrote sterfruit bevat ongeveer 50% van de ADH van vitamine C. Wat deze vrucht uitstekend maakt voor je immuunsysteem. 

Uit onderzoek blijk dat carambola een radicale opruiming activiteit bevat, die helpt je algemene immuniteit te versterken.

Goed voor je hart

In carambola zit een grote hoeveelheid aan natrium en kalium. Deze mineralen werken als elektrolyten in ons lichaam, ze helpen bij het handhaven van de bloeddruk. Daardoor kan het zorgen voor een regelmatige hartslag en een gezonde bloedstroming.

Ontstekingsremmende eigenschappen

De grote hoeveelheid aan antioxidanten en flavonoïden in carambola, kunnen deze vrucht ontstekingsremmende eigenschappen geven. Ze kunnen helpen bij verschillende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld psoriasis en dermatitis

De vitamine C in carambola helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en bij de synthese van collageen.

Meer gezondheidsvoordelen

Misschien vind je dit ook interessant

Dit artikel is geschreven vanuit persoonlijke visie en research. Wij hebben geen medische achtergrond. Voor medisch advies raadplegen wij je contact op te nemen met je huisarts (of een specialist of deskundige)