Curuba, ook wel tacso of bananenpassievrucht, behoort tot de familie Passiflora, net zoals de passievrucht, maracuja en granadilla.
Bananenpassievruchten zijn langwerpig van vorm, worden 8 tot 12 cm lang en hebben een ligt behaarde schil. Curuba’s zijn geel of groen van kleur.
De bekendste soort heeft een gele schil en is de nationale vrucht van Colombia.
Curuba’s worden heel af en toe aangeboden in Europa waardoor het onbekend blijft. De exotische vrucht heeft geel/zalmkleurig vruchtvlees en is friszoet en vol van smaak.
Herkomst
Curuba, ook wel bekend als de bananen passievrucht, groeit aan de snelgroeiende plant passiflora.
Deze vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit Colombia, waar het al eeuwenlang wordt verbouwd.
De passievrucht heeft echter zijn weg gevonden naar andere tropische gebieden op verschillende hoogtes, wat heeft geleid tot verschillende soorten met elk hun eigen smaak en textuur.
Smaak
Curuba’s zijn exotische vruchten die bekend staan om hun friszoete en volle smaak.
Deze bijzondere vruchten zijn een heerlijke toevoeging aan tal van gezonde recepten en drankjes, zoals desserts, ijs, taarten, sappen en nog veel meer.
Net als bij passievruchten, snij je ze doormidden en lepel je het vruchtvlees eruit. Curuba’s werden al door de Inca’s gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking.
Tegenwoordig worden bananenpassievruchten over de hele wereld geteeld.
Bewaren
Om je curuba zo lang mogelijk vers te houden, kun je dit doen.
Je kunt de vrucht ook in de koelkast bewaren. Zo blijft hij nog langer goed!
Daarnaast kun je het vruchtvlees eruit lepelen en het vruchtvlees invriezen.
Gezondheidsvoordelen
Goed voor je darmen
Rijk aan antioxidanten
Goed voor je ogen
Versterkt immuunsysteem
Gezond voor je hart
Lees hier de uitleg van de gezondheidsvoordelen
Voedingswaarde
Per 100 gram
Energie (kcal) | 25 |
Eiwit | 0,6 gr |
Ijzer | 0,4 mgr |
Koolhydraten | 6,3 gr |
Calcium | 4 mgr |
Fosfor | 20 mgr |
Vezels | 2,5 gr |
Vitamine C | 70 mg |
Bron: Vers inspiratie