Ramboetan

Ramboetan gelegen op een donkere tafel. Een rambutan is opengesneden zodat je het witte vruchtvlees kan zien.

Ramboetan (rambutan) heeft zijn naam te danken aan zijn schil, rambut betekent namelijk haar in Indonesië. De ramboetan is familie van de lychee en longan. In Zuidoost-Azië is het een van de meest favoriete vruchten.

Een ramboetan is rijk aan kalium, calcium en magnesium, daardoor biedt deze vrucht veel gezondheidsvoordelen. Rambutan bevat ook veel vitamines, waaronder vitamine C, wat weer zorgt voor een goede weerstand. 

Gezondheidsvoordelen ramboetan

Verhoogt je energie

Ramboetan bevat zowel koolhydraten als eiwitten. Beide zijn erg belangrijk voor je lichaam want ze geven je een energieboost wanneer dat nodig is. 

Bovendien helpen de natuurlijke suikers in ramboetan hier ook een handje bij.

Goed voor je huid

Vanwege het aantal antioxidanten en belangrijke vitamines in rambutan, is deze vrucht gunstig voor je huid. Deze antioxidanten en vitamines kunnen namelijk helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in je lichaam, dus ook de gene die huidafbraak veroorzaken. 

Kortom, regelmatig eten van ramboetan kan helpen oxidative stress en rimpels te verminderen.

Gezond voor je botten

In ramboetan zit een goede hoeveelheid fosfor, dit is erg belangrijk voor je botten. Fosfor helpt namelijk bij de vorming van de botten en de onderhoud van de botten. 

De vitamine C, die te vinden is in ramboetan, draagt ook bij aan de gezondheid van je botten.

Goed voor je bloeddruk

Rambutan bevat kalium, dit mineraal is erg belangrijk voor je bloeddruk. Kalium  verlaagt namelijk de bloeddruk. Rambutan bevat ook vezels die het slechte cholesterol helpen verlagen. Het foliumzuur en vitamine B in rambutan kunnen ontstekingsremmend zijn, waardoor het risico op een beroerte kan verminderen. 

Bovendien helpt vitamine C bij het opruimen van vrije radicalen, die kunnen namelijk na verloop van tijd je slagaders beschadigen.

Bevordert een gezonde spijsvertering

Vanwege het vezelgehalte in ramboetan kan deze kleine vrucht bijdragen aan de gezondheid van je spijsvertering. De helft van de vezels is onoplosbaar, daardoor kan het onverteerd door je darmen gaan. Dit zorgt voor volume aan je ontlasting en helpt de dramtransit te versnellen, wat de kans op ontstopping verminderd. 

Bovendien kunnen de oplosbare vezels ook ontstekingen en symptomen van darmaandoeningen verminderen.

Meer gezondheidsvoordelen

Misschien vind je dit ook interessant

Dit artikel is geschreven vanuit persoonlijke visie en research. Wij hebben geen medische achtergrond. Voor medisch advies raadplegen wij je contact op te nemen met je huisarts (of een specialist of deskundige)