Ramboetan (rambutan) heeft zijn naam te danken aan zijn schil, rambut betekent namelijk haar in Indonesië. De ramboetan is familie van de lychee en longan. In Zuidoost-Azië is het een van de meest favoriete vruchten.

Een rambutan is rijk aan kalium, calcium en magnesium. Deze vrucht bevat ook veel vitamine C wat weer zorgt voor een goede weerstand. 

Gezondheidsvoordelen ramboetan

Verhoogt je energie

Ramboetan bevat zowel koolhydraten als eiwitten. Beide zijn erg belangrijk voor je lichaam en geven je een energieboost wanneer dat nodig is. De natuurlijke suikers in ramboetan helpen hier ook een handje bij.

Goed voor je huid

Ramboetan bevat veel antioxidanten en belangrijke vitamines. Deze kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in je lichaam, dus ook de gene die huidafbraak veroorzaken. Regelmatig eten van ramboetan kan helpen oxidative stress en rimpels te verminderen.

Gezond voor je botten

In ramboetan zit een goede hoeveelheid fosfor. Fosfor helpt bij de vorming van de botten en de onderhoud van de botten. De vitamine C in ramboetan draagt ook bij aan de gezondheid van je botten.

Goed voor je hart

Rambutan bevat kalium, dat verlaagt de bloeddruk. Rambutan bevat ook vezels die het slechte cholesterol helpen verlagen. Het foliumzuur en vitamine B in rambutan kunnen ontstekingsremmend zijn, waardoor het risico op een beroerte kan verminderen. De vitamine C helpt bij het opruimen van vrije radicalen, die kunnen na verloop van tijd je slagaders beschadigen.

Bevordert een gezonde spijsvertering

Vanwege het vezelgehalte in ramboetan kan deze kleine vrucht bijdragen aan een gezonde spijsvertering. De helft van de vezels is onoplosbaar, dit betekent dat het onverteerd door je darmen gaat. Dit zorgt voor volume aan je ontlasting en helpt de dramtransit te versnellen, wat de kans op ontstopping verminderd. De oplosbare vezels kunnen ontstekingen en symptomen van darmaandoeningen verminderen.

Dit artikel is geschreven vanuit persoonlijke visie en research. Wij hebben geen medische achtergrond. Voor medisch advies raadplegen wij je contact op te nemen met je huisarts (of een specialist of deskundige)

Laat een reactie achter

Scroll naar top